Cum e ok sa iei materiale de pe un blog?

Scrie si Piticu ceva despre asta (vezi aici). Blogurile sunt, intr-un sens, publice, dar asta nu inseamna ca poti copia de pe ele oricum. 🙂

In loc sa discutam la modul general, noi ne-am gandit la un exemplu de cum nu e ok (dupa parerea noastra) sa preiei ceva de pe un blog. Stirea originala e aici, aia copiata e dincoace.

Probleme? In primul rand, cand copiezi ceva cuvant cu cuvant de pe un alt site trebuie sa marchezi intr-un fel faptul ca vorba de un citat, altfel se intelege ca tu ai scris textul respectiv. 🙂

In al doilea, sunt probleme cu copierea imaginilor si hostarea lor in alta parte. Unii sunt de acord cu asta, altii nu.

Gramo, de pilda, foloseste o licenta Creative Commons: Attribution – NonCommercial – NoDerivs. Attribution inseamna ca atunci cand sunt preluate lucruri de aici ar trebui sa fie clar ce anume e preluat si ca provine de aici.

Unii cer sa li se puna neaparat link la faza asta. Noi nu murim dupa linkuri, dar undeva ar trebui sa scrie ceva de genul “chestia asta am luat-o de la Gramo”. Simplu, nu?

NoDerivs inseamna ca nu puteti edita imaginile sau filmuletele sau chestiile audio pe care le gasiti aici fara sa aveti permisiunea noastra.

Iar NonCommercial inseamna ca nu puteti prelua, fara permisiune, nimic de aici pe un site din care faceti bani. Da, chiar si din AdSense! Daca Gramo nu scoate nici un ban din chestiile pe care le pune aici, inseamna ca poate n-are chef ca altcineva sa copieze de aici si sa scoata bani din asta.

Nu vrem sa spunem ca asta e neaparat varianta cea mai buna. Poate discutam.

10 thoughts on “Cum e ok sa iei materiale de pe un blog?

 1. blogatu

  Da, normal ca am precizat sursa, am scris jos ca e de la gramo, nu e chiar identic totusi 😀
  Normal ca si eu sunt impotriva copierii cuvant cu cuvant, nu prea-mi place asta. Oricum ar fi bine daca toti ar preciza sursa

 2. Scaevola

  Exista o anumita legislatie care regleaza treburile astea ? Sunt curios

  Nu de alta, dar romanii (si oamenii, in general) rareori pun bunul simt deasupra interesului personal.

 3. gramo

  @blogatu: Man, iti dai seama ca noi n-avem nimic cu tine. Si daca ne intrebai, iti ziceam ca poti sa iei ce vrei, chiar daca tu ai AdSense si noi nu. 🙂

  Partea mai nashpa, cum zicea si Piticu, e cand vin aia de la ziar si fura de pe bloguri, nu cand ne furam noi intre noi. 🙂

  @Scaevola: Noi cu dreptul nu prea le avem. Poate stie Bogdan Manolea mai multe, fiindca el chiar se ocupa de lucruri de felul asta.

 4. Liviu V.

  Eu cred ca, pentru a prelua o informatie, e necesar sa ceri acordul sursei si sa pui si link spre aceasta. Daca pui doar linkul, fara sa ceri voie, tot furt imi pare, mai ales in cazul informatiilor preluate integral. (ca exemplu, conflictul vechi dintre hotnews.ro si CRP)

  Cel mai simplu raspuns ar fi “E ok sa iei materiale de pe un blog in conditiile legii”. Dar, cum habar n-am daca exista o lege (am dubii in privita asta), “ok”-ul devine o notiune ce depinde de bun-simt.

  Offtopic, as fi curios sa aflu mai pe larg opinia Gramo despre reclamele pe blog si pe net in general. Impresia mea este ca le destesta (ma rog, cuvantul e poate dur, dar am impresia de respingere categorica). Ati avut intr-o perioada posturi la cerere, dar deh, am pierdut atunci ocazia. 🙂

  Sunt curios in special pentru ca remarc respingerea asta a reclamelor pe tot netul romanesc, nu doar la Gramo, iar la voi s-ar putea sa gasesc un raspuns pertinent. Nu mi-as dori un raspuns politic, de genul “noi nu vrem, altii pot sa faca cum vor”.

  Desi reclamele pe net sunt vazute (foarte) negativ, n-am mai auzit de ani de zile persoane obiectand contra reclamelor TV, care sunt mult mai suparatoare, pentru ca INTRERUP emisiunea, fata de cele de pe net, care-s de-a dreptul inofensive… De ce pe TV e ok iar pe net nu?

  Imi pare rau ca n-am acum timp sa-mi expun mai pe larg si mai clar parerea (care, cred ca se cunoaste, e in esenta pro-reclame). Si imi cer inca o data scuze pentru offtopic.

 5. blogatu

  Gramo, oricum urmaresc blogul tau de mult, hai ca te pun in blogroll 😀
  Daca vrei pune-ma si tu 🙂
  Cu unele ziare ca Libertatea cam asa e, ai dreptate. Si tu ai vazut cate bloguri copy-paste sunt? Fara precizarea sursei 😛 Sau fara link, doar cu precizarea autorului.

 6. gramo

  @utnapistim: coool! 🙂

  @Liviu V.: Posturi la cerere? Aaaaa, cand ii rugam pe oameni sa contribuie cu chestii in lumea lui Gramo? Asta e valabil in continuare. Daca primim o chestie pe mail si ni se pare ok, o punem pe blog. In plus, din toamna ne gandim sa incercam sa ne gasim niste colaboratori permanenti, care sa poate puna direct posturi aici, sub semnatura lor.

  Despre blogvertising Gramo si-a dat cu parerea si a discutat aici. Daca ai chef, mai discutam.

  p.s. Stai, acum mi-a picat fisa cu posturile la cerere. Vorbeai de fapt despre asta, nu? 🙂

  @blogatu: errrr, Gramo nu face link exchange, dar te-am pus in feed reader si am inceput sa te citim.

 7. Liviu V.

  Da, despre “Today we take requests” vorbeam. S-ar parea ca postul despre blogvertising mi-a scapat. O sa-l citesc si, daca nu-s lamurit, revin. 🙂

 8. Roxana

  Sunt de acord cu voi. Daca vrei sa preiei ceva de pe un site mi se pare moral (=de bun simt) sa ceri voie si sa precizezi sursa. Nu stiu care e legislatia in domeniu, dar cred ca asta ar trebui sa conteze mai putin.

Comments are closed.