Ispravile lui Bastroe (4)

Apoi, datorita baietilor din sat, Bastroe s-a transformat in peste. Acest lucru s-a petrecut in dupa-amiaza aceleiasi zile in care va povesteam ca a facut tumbe prin aer. Transformarea lui Bastroe nu a avut nimic miraculos, dar ar putea sa va intereseze, asa ca o voi povesti in continuare.

Dupa pranz, baietii venira din nou sa continue jocul inceput dimineata cu iepurasul. Aveau la ei crosele de hochei, dar nu-si mai adusesera si pucul. Nu aveau nevoie de el. Bastroe ii astepta oarecum nepasator, in acelasi loc in care il lasasera inainte sa plece, pe gheata de deasupra lacului.

Dar lacul nu era doar locul de joaca al baietilor din sat. Tot pe lac veneau si barbatii satului, dimineata devreme, sa pescuiasca. Mai mult ca sa se distreze decat cu speranta de a face rost de mancare.

Intre timp pescarii plecasera, dar acum, pe malul lacului erau facute mai multe copci in gheata. Abia isi incepura baietii jocul cu Bastroe, ca el pica intr-o astfel de copca si incepu sa se scufunde in apa.

Nici unul dintre baieti nu avu curajul sa bage mana in apa rece si sa-l traga afara pe iepurasul mort. Sa-l atinga cu crosele era altceva, dar sa puna mana pe el…

Poate nu le era frica – vazusera, in fond, ca Bastroe nu are ce sa le faca – dar aveau niste retineri irationale. Ca atunci cand punem niste viermi foarte mari si foarte urati intr-un pahar cu apa, dupa care distilam apa din pahar si ii oferim paharul cuiva care a vazut tot ce am facut. E clar ca apa e perfect curata, dar tot are retineri sa bea.

Prin urmare, Bastroe se scufundase sub apa si se transformase intr-un peste. “Dar cum sa se transforme un iepuras mort intr-un peste?” – veti intreba voi. Asa, simplu. Se misca de colo colo pe sub apa? Se misca! La fel ca si pestii. Scoate vreun sunet? Nu! La fel ca si pestii.

“Dar asta nu inseamna ca a devenit peste!” – o sa spuneti tot voi. Si poate o sa continuati: “Ce, un om care innoata pe sub apa si nu scoate nici un sunet s-a transformat in peste?”

Nu, bineinteles. Dar un om nu poate sa stea o vesnicie sub apa. Doar un peste poate sta sub apa oricat vrea el, fara sa se sufoce si sa moara. Iar Bastroe poate, intocmai ca un peste, sa stea sub apa cat vrea el, fara sa moara daca nu iese la suprafata. Asta fiindca este deja mort, desigur, dar acest detaliu e nesemnificativ.

Asa ca de acum inainte o sa va povestim ispravile pestisorului Bastroe.

One thought on “Ispravile lui Bastroe (4)

  1. Pingback: Gramo’s World in 2008 at Gramo`s World

Comments are closed.