Electorala

Noi chiar incercam ieri sa ne dam seama, independent de toate chestiile politice, cine ar fi un manager mai bun pentru Bucuresti. Dupa clipurile astea (1, 2) am ajuns la concluzia ca ne cam batem capul de pomana. 🙁

Problema mai serioasa e asta: Gramo crede ca are datoria sa mearga la vot, indiferent daca ii place sau nu. Ca asta nu e un drept, ci o obligatie. Ca are datoria sa mearga si sa voteze (ce fac altii e treaba lor, bineinteles). Dar cand “lupta electorala” ia forma unei batai de joc… pare sa fie degradant sa te mai uiti la asa ceva, sa mai votezi. La noi lupta se da intre “sentimentul datoriei civice” si “sentimentul rusinii si al ridicolului”. O sa vedem in curand care e rezultatul.

3 thoughts on “Electorala

 1. mih

  pe de o parte, dupa cum zice la carte, votul e un act civic. votezi, inseamna ca te implici, pe cat posibil, in alegerea cuiva care sa te reprezinte si care sa ia decizii pentru tine si comunitatea in care traiesti. in modul asta, dupa vot, cand lucrurile nu merg, ai dreptul sa zici “hello, eu te-am votat sa faci altceva” sau “vezi, tot cel pe care l-am votat eu ar fi fost mai bun”; si cand lucrurile merg poti sa zici “eh stiam eu, eu l-am votat”. pe scurt, votul iti da senzatia ca ai o farama de putere in definirea a ceea ce se intampla in jur.

  pe de alta parte, cand alegerea finala trebuie sa o faci intre doi candidati, si ambii sunt la fel de ridicoli si ambii ii iau pe alegatori drept mici retard, ce faci? te duci si-ti anulezi votul? e acelasi lucru cu a nu te duce la vot, adica you don’t get a real saying, pentru ca unul va castiga oricum, chiar si cu un singur vot. alegi pe unul dintre ei? dar pe care? te iei dupa ce, culoarea partidului, unul mai trandafiriu si altul mai portocaliu?

  me confused. indiferent cum ash da-o, chiar daca ma duc sa votez, nu o sa am senzatia ca joc in rol activ in ceea ce se intampla. da, ma bazez mai mult pe feelinguri decat pe logica, asa ca va intreb – ok, si care-i solutia?

 2. George 21

  Povestea e ca pe 15, se repeta treaba.
  Cum cei care meritau cat de cat sa fie pe postul cel mare, s-au terminat, se pune problewma ca din doua rele va trebui sa optam pentru cea mai buna !
  – ori un comunist bucurestean;
  – ori un comunist nebucurestean.
  …………………………..

 3. Pingback: Ultimele 4 zile (de la scoala la bloguri si arta contemporana) at Corina Murafa

Comments are closed.