This Will Blow Your Mind (Or Not)

Vreti sa faceti o vizita virtuala la niste ruine? Nu e vorba de poze si nici de filmulete. Si nici de o panorama virtuala. Si nici de VRML. E un loc prin care va puteti plimba ca printr-un joc 3d. Fara sa instalati nimic (in afara de flash, pe care il aveti, oricum).

[sursa aici; merita sa incercati si chestia asta]

Alternativa3D arata de departe cel mai bine dintre toate motoarele de grafica 3D in Flash (vezi, de pilda Papervision3D, Sandy 3D sau Away3D). Partea proasta, insa, e ca nu e open source (celelalte sunt).

Sa ne gandim insa la altceva. N-o sa mai dureze mult pana o sa vedem MMORPG-uri 3D care sa ruleze direct in browser (2D exista deja; vezi, de pilda, Club Penguin; la fel si 2.5D – aici lista e lunga, dar merita vazut proiectul OpenSpace).

Sau lumi virtuale de tip Second Life care sa ruleze in browser (da, Lively inca are nevoie de un plug-in de Firefox si nu merge decat pe Windoze; si nici nu seamana cu Second Life, ci cu IMVU).

In acelasi timp, probabil ca la un moment dat o sa vedem si cealalta varianta – browsere care sa ruleze (alaturi de alte softuri) in lumi virtuale (ca in Project Wonderland sau Croquet). Soooo,… ce credeti ca o sa se impuna pana la urma? Cum o sa arate calculatoarele in viitor? O sa facem totul in browser sau intr-un viewer 3d?

5 thoughts on “This Will Blow Your Mind (Or Not)

  1. A

    My mind is already blown. 🙂 Anyway, mi-a placut titlul si ca sa nu fiu complet off-topic, sooner or later, o sa ne punem implanturi si vom naviga 3D doar cu mintea prin tot felul de lumi virtuale. Medical s-au facut teste si mai dureaza ceva pana sa devina entertainment, dar cred ca acolo se ajunge. 🙂

  2. Doru

    Hehe, eee-ul 701 face 9-15 cadre/secunda, dar e mai fluent decat ma asteptam 😀
    Anyways, n-or sa castige browserele sau viewerele 3d, eu unul zic ca or sa fie unul alternativa celuilalt, fiindca nu toate aplicatiile pot folosi grafica 3d, la un punct nu e util sau fezabil. Netbook-urile si smartphone-urile or sa se limiteze la 2,5d sau 3d limitat, la ecrane atat de mici 3d nu e foarte util.
    Si, pana la urma, 3d-ul la ora actuala e doar o impresie, la noi ajung tot in 2d, imagini pe un ecran. Pana cand ecranele true 3d, ochelari vr sau mai stiu eu ce n-or sa fie la ordinea zilei ne distram cu imluzii si brainpower care sa suplineasca tehnica.

Comments are closed.