Trezirea – o aventura cognitiva

M-am trezit din somn si am vazut ca Razvan statea langa mine si se uita la pisica. Pisica era latita la picioarele noastre. M-am gandit “oare o sa se prinda ca m-am trezit fara sa imi vada fata? Daca vede ca imi misc picioarele, de pilda?”

Am inceput sa o mangai pe pisica folosind un picior. Cred ca piciorul stang, dar nu e important. Am asteptat sa vad daca se intoarce spre mine. Nimic.

“Poate nu se intoarce fiindca nu e atent” – mi-am spus. De obicei, daca nu e atent, nu se uita la tine nici daca ii vorbesti. Asa ca am inceput sa-i vorbesc. S-a intors si mi-a zambit.

De unde am tras concluzia ca probabil nu era vorba de neatentie. Chiar nu a facut legatura. Apoi am inceput sa ma gandesc cum ne prindem noi ca un om e treaz fara sa ii vedem fata.

Nu e suficient sa-l vedem miscandu-se, fiindca oamenii se pot misca si in somn. Trebuie sa-l vedem facand ceva cu sens. O chestie intentionata. Altfel spus, o actiune (nu exista actiuni fara agenti; daca recunoastem ceva drept actiune, presupunem automat ca exista un agent).

Sigur, uneori ne inselam. Credem ca am recunoscut o actiune, dar omul inca doarme (e somnambul or something). Si probabil se poate intampla si invers – cineva se scarpina inainte sa deschida ochii si eu cred ca se scarpina in somn, desi s-a trezit deja.

Iar in punctul asta m-am intrebat: “Care e chestia pe care n-o stie inca Razvan?” Adica: Nu stie sa vada “miscarea piciorului care mangaie pisica” drept o actiune, sau nu stie, pur si simplu, sa recunoasca actiuni?

Asta presupunand, desigur, ca realizeaza ca piciorul este o parte a corpului meu (pisica, de pilda, nu pare uneori sa realizeze asta). De fapt, daca stai sa te gandesti, ca sa te prinzi ca un om e treaz fara sa-i vezi chipul (sau sa-l auzi vorbind) trebuie sa fi invatat destul de multe lucruri.

Revenind, m-am gandit ca probabil Razvan stie deja sa recunoasca unele chestii care se intampla in jurul lui drept actiuni ale altor oameni.

E greu sa spui ce anume din comportamentul altcuiva iti arata ca persoana respectiva are, intr-un sens, conceptul de actiune. Dar in cazul lui Razvan e suficient, probabil, un exemplu.

Razvan pare sa inteleaga (uneori, cel putin) ca n-are voie sa faca anumite lucruri. Cand intelege asta, nu percepe interdictia ca pe un simplu factor din mediul inconjurator care-l impiedica sa faca lucrurile respective. Intelege ca noi ii interzicem ceva (fara sa-l impiedicam fizic sa faca lucrul ala). Iar “a-i interzice cuiva o chestie” e o actiune.

Long story short, Razvan are, probabil, un “concept minimal” de actiune. Poate sa recunoasca actiuni (si sa vada unele dintre lucrurile pe care le face el insusi in acelasi fel – ca actiuni).

Dar exista destule gesturi si miscari care inca nu-i spun nimic. S-ar putea sa nu inteleaga inca ce inseamna sa mangai pe cineva, pur si simplu. Sau sa inteleaga, dar sa nu stie ca poti mangaia folosind si altceva decat mana (nu e limpede care e limita nici pentru noi – un gest de mangaiere fara contact fizic mai e o mangaiere? dar daca folosesc doar un deget? dar daca locul pe care il ating e talpa cuiva?).

Iar apoi m-am gandit la alte lucruri, dar deja am scris prea mult.

The End

LE: Uitasem o chestie. Noi ne putem da seama uneori daca un om e treaz sau nu si fara ca el sa faca vreo actiune – auzim ca respira regulat sau neregulat etc. Dar copiii mici oricum probabil ca nu sunt atenti la asa ceva.

3 thoughts on “Trezirea – o aventura cognitiva

  1. lola

    in primul rind vreau sa va spun ca am un baietel si un catel. well, am si un sot, dar nu despre el vreau sa va vorbesc. sunt destul de maricei si am avut destul timp sa ii studiez. in primul rind se manifesta exact ca doi frati…tot timpul sunt gelosi unul pe celalalt si sunt intr-un conflict permanent. dar apropo de momentul trezirii, bineinteles ca tamtam (catelul adica) se trezeste primul, si se aseaza in pat linga vladimir, asteptind rabdator sa se trezeasca. la prima tresarire a fiului meu, incepe sa dea din coada si sa il linga pe fata fericit nevoie mare, stie ca incep o noua zi, somnul s-a terminat. deci tamtam stie unele chestii care se intampla in jurul lui si reactioneaza ca atare. adica cu dragoste…

Comments are closed.