Impresii de la dezbaterea “Filosoful, tinichigiul si societatea”

Nu cred ca filosofii ar trebui sa sa planga de faptul ca filosofia nu mai este regina stiintelor. Probabil asta nu se va mai intampla niciodata, pentru ca timpurile sunt altele. As vrea sa vad o luare de pozitie a unui filosof legata de moralitate, etica, politica, in legatura cu ce se intampla in spatiul public romanesc, dar asta nu se intampla.

Da, nu prea vezi filosofi in prime time in Romania. Nu cere aproape nimeni parerea unui om doar fiindca e absolvent de filosofie sau filosof. Asta poate fi dintr-o neadaptare a discursului, a modului de a comunica publicului anumite probleme. Dar si din cauza faptului ca unii filosofi probabil spun ca aleg sa nu se bage in mocirla si ca sunt prea sus fata de aceste probleme marunte.

Ei, tocmai in aceste probleme pe care ei le considera marunte, cred ca oamenii ar trebui indrumati. Cand o anumita lege este votata din greseala in Parlament, cand anumiti oameni politici au probleme de moralitate, o pozitie argumentata este necesara. Nu putem striga tot timpul hotii, coruptii s.a.m.d.

Ar trebui sa citim despre cum putem avea o societate mai buna, cum putem evita astfel de situatii, cum sa ne raportam critic la ele, fara injurii. Si cred ca un anumit mod de a gandi, rezultat din instructia filosofica, ar putea ajuta la asta.

Ar fi mai fain ca oamenii, in loc sa se planga ca nu sunt bagati in seama pe considerente de profesie – in acest caz cea de filosof, dar pot fi si altele – sa incerce sa dea ce e mai bun, sa se straduiasca sa se faca auziti comunicand lucruri importante pe intelesul tuturor in spatiul public, sa se adapteze la societate, nu sa astepte ca societatea sa se adapteze la modul lor de a fi.

As putea spune ca intr-o anumita masura si jurnalistul nu mai este bagat in seama, datorita perceptiei publice tot mai raspundite ca presa din Romania si-a pierdut credibilitatea si tot mai multi oameni cred ca presa nu mai informeaza, doar manipuleaza. Totusi, mai exista jurnalisti care scriu articole informative documentate, reportaje bine contruite si editoriale argumentate.

Astept si filosofii. 🙂

p.s. Pot spune ca evenimentul in sine e un lucru bun si sper sa fi fost in sala si un om ajuns intamplator pe acolo, nu doar studenti si profesori. Mi-ar fi placut sa aud in afara de cum ar trebui sa se implice filosofii in societate si cum se implica ei in mod practic.

[R. F.]

4 thoughts on “Impresii de la dezbaterea “Filosoful, tinichigiul si societatea”

 1. tarat

  mortal, cand e votata aiurea o lege in parlament e nevoie de o teza si un argument pt a spune ca o lege e votata aiurea in parlamanet. mai mult, trebuie sa ai facultatea (si doar pe aia) pt a spune asa ceva, ca de, altfel cum ai putea sa fii crezut.

 2. QR Code

  ah, tinichigiul asta ..suntem “noi” ? – prezidentul tarii + cei care l-am votat mai mult sau mai putin (dez)afectati ?! 🙂
  si, unde raman alde MB reprezentantii “corozivi” a lui parmenide front-man-ul facultatii de filozofie din B. ?! 🙂

  ps. presa nu isi pierde niciodata “credibilitatea” pt ca ea reprezinta ( este “fantoma” ) interesul “intern” – asta schimba valoarea despre viziune / perspectiva !

 3. QR Code

  p.s. aaa.. am uitat sa zic ca mi-a placut enorm de muuult cadrul “arhitectural” simplu cu tenta serioasa de intelectual veritabil – dincolo de influentele de parvenism ( daca pot sa-l numesc asa 🙂 ) in care a avut loc dezbaterea ..

  ah, cat de apropiat este de original sau mai curand de originea modesta a lui taica aristocraticus 🙂

 4. vampiritza

  singura facultate cu “certificat de valabilitate” o fi aia de a gindi(i) ? ..
  hihihi ..
  duoamne.. ca acush mi-am amintit spontat si asa fara sa vreau la m. gandi ..care e mort ..dar a trait in tara india 😀 !

Comments are closed.