O problema cu vampiri (si drepturi de proprietate)

In True Blood e o regula intersanta. Un vampir nu poate intra in casa unui om daca acesta nu il invita inauntru. Nu ca n-are voie, e o chestie imposibila fizic, pur si simplu.

Iar acum hai sa ne imaginam urmatorul scenariu: Bill (nu Bill Compton, alt Bill) ii lasa prin testament casa fiului sau. Dupa trei ani Bill moare. Adica, ma rog, cineva il face vampir, dar din punct de vedere medical e mort.

Un vampir nu poate intra fara invitatie in casa unui om, dar poate intra fara nici o problema in casa lui. Ce-o sa se intample daca Bill incearca sa intre in casa trecuta in testament?

p.s.: Nu conteaza prea mult care sunt legile. Legile se pot schimba. Regula despre care vorbim (vampirii nu pot intra in casele oamenilor neinvitati) e ca o lege a naturii si ar fi ciudat ca legile naturii sa se schimbe in functie de schimbarile din sistemul juridic al oamenilor.

14 thoughts on “O problema cu vampiri (si drepturi de proprietate)

 1. Daniel

  Daca totusi consideram ca sfarsitul existentei sale ca om inseamna si sfarsitul tuturor conexiunilor pe care le avea sub acea forma, vampirul Bill va avea nevoie de permisiune pentru a intra in fosta sa casa pentru ca el se naste din nou sub o alta forma. Si desi legal ar avea dreptul sa intre nerestrictionat in acea casa, legile naturale ii vor interzice acest lucru ceea ce nu e un lucru rau in sine mai ales ca un vampir nu mai e om si poate sa faca rau propriei familii.

 2. Alex

  De acord cu Daniel – chestia asta cu invitatul in propria casa e clarificata in m multe episoade din True Blood (inclusiv cand Bill C, proaspat devenit vampir in 1800 si ceva, incearca sa intre in casa sa in care locuia de acum sotia si copiii – evident, nu poate).

  Cred ca are mai putina legatura cu mostenirea legala, cat cu “nu poti intra neinvitat in casa in care LOCUIESTE un om”

  1. gramo

   Poate casa respectiva nu era proprietatea lui Bill Compton ci a sotiei lui. Sau poate stateau acolo cu chirie. 🙂

   Daca Sookie ar locui acasa la Bill Compton, el ar trebui sa-i ceara permisiunea ca sa poata intra in casa? Pare ciudat. Asta ar insemna, pana la urma, ca orice om poate ocupa in mod abuziv casa unui vampir, iar ala o sa ramana pe dinafara. Not fair. 🙂

  1. gramo

   Dar tocmai asta e problema: e casa lui sau nu? Fiindca daca nu este, nu are dreptul sa o inchirieze. Iar daca este ar trebui sa poata intra in posesia ei fara nici o problema. 🙂

 3. The_Form

  Din ce citesc, prin “locuire” pare ca exista un concept “natural” al proprietatii care ruleaza in paralel cu orice concept legal. Tare!

  Asa o fi…
  (fenomenologie, azi? Das in-Sein ? zic si eu…)

  1. gramo

   Ei, nu am drepturi de proprietate in mod automat asupra unui loc in care ma simt ca acasa. 🙂

   In paranteza fie spus, nu ti se pare ca in-Sein seamana un pic cu “a fi in acelasi film”, minus componenta narativa?

 4. Vlad

  Răspunsul meu şi pe fb:

  Dreptul de proprietate nu e doar juridic, el e înrădăcinat în filgenie (toate animalele au un teritoriu delimitat prin diverse metode). O panteră nu va intra pe teritoriul altei pantere, nu pentru că ar avea vreo problemă morală sau de drept, ci prin mecanism reflex, înnăscut. Putem presupune ceva de genul ăsta şi la vampiri. Putem presupune că, printr-un instinct imposibil de dominat raţional, ei nu pot intra chiar în inima teritoriului unui om, care e cât se poate de distinct marcat de pereţi, mirosuri, etc., chiar dacă acel om a fost chiar el – explicaţia raţională (juridică, dacă vrei) este subminată de reflexul organic. Aşa că Bill nu va intra în casă.
  Am rezolvat problema?

 5. vampiritza

  deci .. era cit pe ce sa insinuez ca .. dac-nu e Bill ala – poate ca e Bill saxofonistul ex-prezidentul american ( si iata ca si astea sunt niste conexiuni in ceea ce priveste “drepturile de proprietatea” si legatura cu “animalul si teritoriul” )

 6. vampiritza

  p.s. un vampir din cate stiu eu despre romania .. iti intra in casa chiar daca se face cel mai mare import de usturoi de la chinezi ( ei fiind cam dominanti pe piata internationala ) si indiferent cate cruci produce biserica ortodoxa .
  problema de proprietate e aceea de identitate cu mostenirea ..

  ma rog se poate mult combina .. dar dac-nu-a-ti invatat sa fiti mai obraznici acolo unde e necesar , naaa !

Comments are closed.