Dumnezeu si electronul

A fost odata un electron. Il chema Vasile. Cand iesea dintr-un tun electronic si trecea printr-un dispozitiv cu o crapatura, se purta ca o particula. Cand trecea printr-un dispozitiv cu mai multe crapaturi, se purta ca o unda. Nimeni nu stia unde se afla si in ce directie se indreapta. Adica, daca voia sa stie cineva unde se afla, putea sa stie, dar atunci nu mai stia ce impuls are. Iar daca stia ce impuls are, nu mai stia unde se afla.

Intr-o zi Vasile s-a intalnit cu un domn pe nume Heisenberg, care l-a intrebat: “Poti sa-mi spui ce pozitie si ce impuls ai?”. Iar Vasile a raspuns: “Poti sa-ti spun ori una, ori alta. Daca ma intrebi de amandoua,… Dumnezeu stie!…”.

Iar acum, dragi copii, sa ne gandim la asta. Daca Dumnezeu exista, atunci el trebuie sa fie omniscient, nu? Si atunci, ce credeti? Chiar stie Dumnezeu (daca exista) care e pozitia si in acelasi timp si care e impulsul lui Vasile, desi e imposibil fizic sa stii asa ceva? Iar daca stie, cum stie?

3 thoughts on “Dumnezeu si electronul

 1. Daniel

  Pai e destul de simplu. Ca sa fie omniscient, Dumnezeu trebuie sa poata transcede legile fizicii si nu vad de ce nu ar putea mai ales ca legile fizice actuale se aplica universului cunoscut si a nivelului de informatie pe care il posedam.

 2. song2

  “desi e imposibil fizic sa stii asa ceva” ar suna mai bine (si ti-ar raspunde, in parte, la intrebare) “desi acest lucru contravine teoriei mecanicii cuantice, ce mai credibila teorie propusa pana la momentul actual pentru a explica intr-un mod cat mai general universul”
  Dar teoria este formulata de noi, observatorii care ne pastram rolul de observatori “macro”.
  Daca am fi de dimensiunile electronului, altfel am pune problema. Daca am reusi ii intrebam simultan pe doi electroni vecini: “Nene, matale vezi ce face vecinul tau? Unde e?”, si pe celalalt “Nene, vecinul tau ce impuls are?”, poate am avea un raspuns valabil.
  Intrebarile despre Dumnezeu ar trebui sa vina dupa ce am terminat de descoperit tot. Dar suntem inca foarte departe.

 3. mastic

  Probabil undele sunt grupurile de sustinere pentru basileusi de tip cunoaste-te pe tine insuti. Ce nu inteleg este de ce ar fi interesat cineva care manipuleaza confortabil in multiple dimensiuni sa stie. Cunoasterea este restrictiva prin definitie.

Comments are closed.