Si yo fuera Žižek

Nu neaparat Žižek. Un anumit gen de intelectual – cel de la care publicul asteapta afirmatii surprinzatoare cu privire la orice subiect. Intelectualul pentru care farmecul unei idei conteaza uneori mai mult decat limpezimea sau corectitudinea ei. Oricum, daca as fi genul asta de intelectual, atunci as anunta, cu surle si trambite, ca in cultura occidentala sexul a murit sau cel putin e pe moarte.

“Justificarea” ar fi simpla. Dupa revolutia sexuala din anii ’70, oamenii au inceput sa vorbeasca tot mai mult despre fanteziile lor sexuale. In orice cuplu civilizat, daca nu faci asta, inseamna ca ai probleme de comunicare. Cel mai banal act sexual este acum, de cele mai multe ori, punerea in scena a unei fantezii acceptate in comun, eventual dupa o negociere. Partenerii au discutat la un moment dat scenariul. Si-au procurat, eventual, recuzita. Acum isi joaca rolurile.

Nu e vorba despre biologie aici. Si actorii din filmele porno copuleaza, dar tot putem spune ca se prefac. Ganditi-va la comunitatea BDSM, de pilda. Acolo e vorba tot timpul despre scenarii si roluri. Nimeni nu tortureaza si nu umileste cu adevarat pe nimeni. Acelasi lucru e valabil si pentru actorii profesionisti, dar si pentru membrii obisnuiti ai comunitatii, care isi regizeaza si isi joaca micile lor entertainment-uri private.

Si nu doar in comunitatea BDSM avem roleplaying. Totul e acum roleplaying. Atunci cand un baiat si o fata incep sa faca sex, in cultura occidentala a zilelor noastre, ei nu “traiesc un vis”, ci isi pun in scena fanteziile, despre care cu siguranta ca au discutat deja. Sesizati diferenta, nu?

“Sexul neregizat, autentic, a ramas apanajul victimelor violurilor” – as adauga, daca as fi intelectualul despre care vorbeam la inceput. Dar deja m-am plictisit de rolul asta.