E ok tigara electronica?

Pai, sa vedem ce spun ziarele. Avem mai intai o stire medicala, relativ neutra, pe MedLive. Cum functioneaza, care au fost reactiile, in fine. La cateva saptamani, apare ceva pe TOTB. O abureala, pe scurt. Apoi intra in joc jurnalismul local. Tema capata tonuri alarmiste. De aici si pana la abordarea profesionista de la centru mai e doar un pas.

Ce s-a intamplat? Au disparut orice informatii cu adevarat utile. In locul lor sunt scosi in fata “medicii inspaimantati” care “se declara vehement impotriva”. “Medici” – adica majoritatea medicilor, nu? E clar ca e de rau.

E vorba de fapt despre o doamna care nu pare sa stie despre ce vorbeste: “Nu se ştie ce substanţe sunt acolo, nu ştim a fi acreditate aceste arome de Ministerul Sănătăţii. În fond este tot o ţigară, cu atât mai periculoasă cu cât nu ştii exact ce conţine”.

E amuzant sa vezi ca se aiureaza si la case mai mari. Acum un an, pe un blog pe teme de sanatate de la Harvard, scria un nene:

Despite the appeal of so-called e-cigarettes, we don’t know enough about their safety or effectiveness to give them the green light.

Ce s-a intamplat? Postul a primit o tona de comentarii in care i s-a spus in fata autorului ca nu gandeste logic (o chestie necunoscuta nu e automat mai periculoasa) si face de rusine profesia medicala. Stim ce contin tigarile electronice si sunt destui specialisti care declara ca sunt mult mai putin periculoase decat tigarile obisnuite.

Pe de alta parte, o multime de oameni au declarat ca au reusit sa se lase de fumat cu ajutorul tigarilor electronice (vezi si un studiu aici). Unii incercasera o multime de alte metode inainte fara sa reuseasca. Nimeni nu spune ca n-ar trebui sa fie reglementata comercializarea lor s.a.m.d. Asta e alta poveste.

Dar in momentul in care, ca medic, ii descurajezi pe oameni sa foloseasca un mijloc eficient de a se lasa de fumat care e mai putin periculos decat fumatul, inseamna ca te porti cam iresponsabil. Iar daca, in calitate de jurnalist, scoti in fata si ingrosi mesajul asta iresponsabil, esti cam nashpa. Deci hai sa nu ne mai uitam la ce spun ziarele. Mai bine ne informam singuri.

One thought on “E ok tigara electronica?

 1. rasputin

  Pai, sa vedem,

  In 2009 FDA wants to extinguish electronic cigarettes
  http://www.scientificamerican.com/blog/post.cfm?id=fda-wants-to-extinguish-electronic-2009-07-24

  In 2010, tot in State sunt nesigure, riscuri pentru sanatate http://newsroom.ucr.edu/2506

  In 2012, in Europa, nu dauneaza inimii, asta venind de la Societatea Europeana de Cardiologie. http://www.escardio.org/about/press/press-releases/esc12-munich/Pages/acute-effects-electronic-cigarettes-heart-damage.aspx

  Tot in 2012, te ajuta sa te lasi de fumat. http://www.sciencedaily.com/releases/2012/04/120417221711.htm

  Da, nu e greu sa te informezi. 🙂

Comments are closed.