Deci vreti sa vedeti fata ascunsa a internetului?

Foarte rau! Probabil o sa fiti asociati imediat cu niste activitati ilegale, prinsi si bagati la parnaie. Cel mai bine e sa evitati subreddit-ul “onions”, iar daca nu va puteti abtine, sa nu dati click pe nimic de acolo. Sau cel putin sa nu va instalati Tor Browser Bundle, ca sa nu vi se deschida din greseala vreun site de tip bla-bla-bla.onion.

2 thoughts on “Deci vreti sa vedeti fata ascunsa a internetului?

  1. gramo Post author

   Nimic. 🙂 Site-urile ‘.onion’ nu se deschid fara Tor. Dar ideea este ca nu e nimic extraordinar de vazut prin asa-zisul “deep web”, nimic care sa merite riscul de a te baga pe acolo fara sa stii ce faci (nu e vb despre tine personal, normal).

   De pilda, o agentie guvernamentala poate foarte usor sa faca un site fake care sa pretinda ca vinde arme, droguri, cp, servicii de hacking, crime la comanda s.a.m.d.

   Site-ul o sa contina link-uri care te scot din anonimat (don’t ask, e complicat). Fraierul curios da click pe ele si se trezeste luat la intrebari.

   Daca am avea un copil mai mare, probabil ca i-am explica despre ce e vorba (fiindca oricum s-ar da pe net si ar auzi despre “deep web”), i-am da toate informatiile, i-am arata cateva site-uri si i-am spune de ce n-are rost sa-si piarda vremea pe acolo.

   Sau sa luam alt scenariu. Esti jurnalist. Descoperi, in sfarsit, “fata ascunsa a internetului”. Ajungi acolo si dai peste un anunt: servicii de escorta cu fete minore. Culmea, sunt din Romania! Now what? Trimiti un mail si ceri un interviu? Habar n-ai cine e in spatele anuntului si nici nu ai cum sa afli. Strangi cateva mii de euro si te duci in strainatate (pentru ca serviciile respective nu sunt oferite decat pentru anumite tari scandinave, de pilda) pentru a incerca sa realizezi un flagrant? Sau, mai realist, faci o captura de ecran cu anuntul si incerci sa scoti un articol cu “socant” in titlu?

   Problema e ca nu ai nici un fel de dovezi. E ca si cand ai fi produs imaginea respectiva acasa, in Photoshop. Site-urile ‘.onion’ pot sa apara si sa dispara in cateva ore, sa isi schimbe adresele s.a.m.d. Anuntul ar putea fi o teapa. Sau fetele ar putea fi rusoaice si nu romance. Ar putea fi membre ale unor grupuri mafiote. Ar putea avea, intr-adevar, 15 ani si totusi, in loc sa le ofere serviciile promise clientilor, sa-i jefuiasca (ajutate, eventual, de un bodyguard vanjos). N-ai de unde sa stii care e adevarul si n-o sa-l afli niciodata.

   Poate exista forumuri unde chiar ai putea gasi niste informatii interesante, ca jurnalist. Dar sunt locuri unde nu se intra decat pe baza de invitatie. Si asa mai departe.

   Informatia despre cum se ajunge in “deep web” exista pe net. Orice om inteligent o poate gasi. Mai ramane sa te intrebi daca chiar ai ce sa cauti acolo. Despre asta era postul nostru.

Comments are closed.