Prevenirea cancerului (si jurnalismul romanesc)

Sa ne uitam mai intai aici. Ce vrea sa spuna Angelina Jolie? Pe scurt, asta:

Scriu pentru ca sper ca si alte femei pot beneficia de pe urma experientei mele. “Cancer” e un cuvant care starneste frica in inimile oamenilor, producand o profunda senzatie de neajutorare. Dar astazi e posibil sa descoperi printr-un simplu test de sange daca esti susceptibila de cancer la san si de cancer ovarian, iar apoi poti actiona.

Iar apoi sa ne uitam cum prezinta lucrurile BBC News. Ce iese in evidenta de acolo? Iaca:

“I feel empowered that I made a strong choice that in no way diminishes my femininity,” she said.

“For any woman reading this, I hope it helps you to know you have options,” Ms Jolie went on to say.

“I want to encourage every woman, especially if you have a family history of breast or ovarian cancer, to seek out the information and medical experts who can help you through this aspect of your life, and to make your own informed choices.”

In fine, iata cum prezinta Antena 3 lucrurile:

antena3-jolie

Mesajul e distorsionat complet. Tot ce vad jurnalistii de la Antena 3 e o femeie distrusa nervos care a luat o decizie “cutremuratoare” dintr-o teama irationala de cancer (la asta contribuie si faptul ca traduc gresit din NYT: “În momentul în care am aflat că am gena BRCA1, care dezvoltă celulele canceroase, m-am gândit că trebuie să fie proactivă şi că trebuie să minimizez cât pot de mult acest risc.” – Jolie nu spunea ca s-a gandit ca gena respectiva “trebuie sa fie proactiva”, ci ca s-a gandit ca ea insasi trebuie sa actioneze).

Pe ce se mizeaza? Pe reactii de genul “e nebuna, vai, ia uite ce-a facut!”. De altfel, asta si incurajeaza prezentarea de acolo. Probabil jurnalistii respectivi isi inchipuie ca daca sunt ascunsi in fundul internetului romanesc, nu mai au nici un fel de responsabilitate. In fine,…

One thought on “Prevenirea cancerului (si jurnalismul romanesc)

  1. Directoare Web

    Mama cu 6 copii, ce mai poti sa-ti doresti… Are o varsta totusi, nu e asa dramatic, nu e ca si cum ramane single toata viata fara urmasi si moare in tristete si mizerie.

Comments are closed.