Un politician propune o lege

Intr-o tara necunoscuta, fara legatura cu Romania. Legea suna asa: Persoanele trecute de 80 de ani primesc echivalentul pensiei medii pe 5 ani de zile daca opteaza pentru eutanasie.

Nimeni nu e obligat sa opteze pentru eutanasie, bineinteles. Se face referendum. Ce votati, da sau nu? Si de ce?

3 thoughts on “Un politician propune o lege

 1. Kay

  Depinde de detalii.

  Acum, eu sunt pro-eutanasie daca persoana in cauza o alege, indiferent de varsta (evident dupa ce doctorii sunt de acord ca situatia curenta, oricare ar fi ea, este permanenta). Deci din punctul asta de vedere as vota da.

  Problema care se pune insa este cu urmasii (asta e si una din problemele prezentate cu ideea de eutanasie peste tot, faptul ca urmasii ar putea sa isi eutanasieze rudele — sa le convinga sa faca asta adica — in situatii in care altfel n-ar fi cazul). Dar presupun ca atata timp cat se prevede ceva control psihologic riguros then it is fine by me.

  Printre chestiile pozitive avem nu numai “intinerirea” populatiei (scaderea varstei medii) cat si economisitul de bani de catre stat/pensii/asigurarile de sanatate. Alte chestii negative in afara de cea expusa mai sus recunosc ca nu vad.

  Deci votez da, atata timp cat sistemul e conceput intr-o asa maniera incat sa nu poata fi pacalit. Altfel mai bine votez nu, ce e sigur e sigur. Batraneii cu rude nerecunoscatoare o duc si asa destul de greu, nu e nevoie sa le mai dam respectivelor rude si un motiv in plus sa vrea sa scape de ei.

 2. ralucahippie

  Votez nu, desi sunt de acord ca persoanele aflate intr-un grad semnificativ de suferinta fizica si/sau psihice sa aiba dreptul la eutanasie/sinucidere asistata, in conditii bine definite si controlate.

  Pensia pe 5 ani inteleg ca le-ar ramane urmasilor, nu? La ce ti-ar folosi banii daca mori? 😛 Mi-ar fi frica de posibilitatea ca persoanele in varsta deprimate sau demoralizate sa fie descurajate de la a-si depasi depresia- la modul “eu am trait 80 de ani, acum ma sacrific pentru copii” si mai ales de posibilitatea ca anumiti nenorociti sa-si manipuleze parintii in varsta in acest sens; plus ca, gandind pe aceeasi linie, legea asta ar putea sa descurajeze copiii adulti de la a-si ingriji fizic si emotional parintii/rudele in varsta.
  Gen: tataia e batran si neputincios; daca tu ai grija de el, il vizitezi des, ii platesti si ingrijitoare, ii mai faci si tu diverse treburi- el o sa fie in grija ta pentru urmatorii zece ani. Daca te porti urat cu el si ii faci viata amara, tataia se duce sa se omoare si tu primesti pensia lui pe cinci ani. Ce ar face in aceasta situatie un homo oeconomicus rational si egoist? Nu sustin ca e toata lumea homo oeconomicus; dar legile unei tari nu pot fi totusi gandite cu asumptia ca nimeni, niciodata nu e.

 3. zamoca

  Cat timp banii nu vor ramane eutanasiatilor, ci urmasilor acestora, legea este practic “open season” on seniors. Practic, incurajeaza uciderea acestora. Dino Buzzati are un short story cu o tema similara, cand de anul nou italienii nu isi arunca numai gunoaiele pe fereastra, ci si batranii (merita citita).

  Problema pe care proponentii unor astfel de legi nu par s-o priceapa este ca ei insisi vor deveni batrani si “la mana” altora. Evident, as vota nu.

  In general, consider ca legalizarea eutanasiei (cu “checks”) produce mai multe probleme de ordin etic decat rezolva. S-ar putea sa functioneze in cazul tarilor cu societati avansate si comunitati mai stranse, dar cred ca si acolo sunt probleme de care nu stim.

  Cineva care isi doreste sa moara este depressed. Depression is mostly treatable through therapy, not euthanasia.

Comments are closed.