Care e problema cand “te piși pe dreptul de vot”?

Sunt niște probleme și cu lipsa de la vot, dar despre alea ne e lene să scriem. Dar aici nu vorbim despre oameni care votează sau nu. Puțin contează dacă Rogozanu și purtătoarea sa de tricou au votat sau nu. Ei au ținut să ne spună într-un limbaj vulgar că își bat joc de vot. Sau de dreptul de vot.


Nici unul nu a avut bunul simț să se limiteze la propriul vot (sau drept de vot). Ar fi fost prea puțin, probabil. Ca să fie treaba ca lumea, trebuiau să își bată joc de voturile tuturor. Oamenii care au votat, încercând să mai schimbe ceva în bine, au văzut în asta o jignire.

Iar aici taberele se împart așa: sunt cei dispuși să spună că România nu mai are nici o șansă și cei care cred că mai are o șansă. Ultimii, printre care suntem și noi, nu înțeleg ce mai caută primii pe aici. Dacă chiar crezi că s-a terminat cu România, pleci. Te duci în altă parte și gata. Fără să arunci în urma ta cu rahat. Sau faci o revoluție, dacă ai tupeu. Dar cu cine să o faci? Cu prietenii tăi, care cred și ei că totul s-a dus dracului definitiv? Nu mai bine cu ăia care cred că se mai poate salva ceva? Doar că pe ăia tocmai te-ai pișat.

În orice caz, partea cu pișatul pe dreptul de vot sună mai rău decât o simplă mârlănie. E ca și când ți-ar spune cineva că se pișă pe dreptul tău la viață. Un sinucigaș, gen. Faptul că lui nu i se mai pare că viața merită trăită nu-i dă dreptul să spună că dreptul la viață al tuturor oamenilor e un rahat. Mind you, nu viața lor, ci dreptul lor la viață.

Când îți bați joc de un drept, și nu de exercitarea lui, spui că dreptul ăla nu merită să mai fie respectat. Iar aici situația din jur nu contează. Chiar dacă nu-mi pot exercita un drept în bune condiții, nu spun că mă piș pe acel drept. Înainte de ’89, votul era o frecție la un picior de lemn. Poate oamenii ar fi spus că nu dau doi bani pe el, vorbind, fiecare, despre propriul vot. Dar nici un om ok n-ar fi spus că se pișă pe dreptul de vot. Când nu îți poți exercita un drept cum trebuie, te lupți pentru el, nu îl desconsideri.

Oricum, suntem departe de vremurile de dinainte de ’89. E o diferență uriașă între a fi obligat să-l votezi pe iubitul conducător (care ieșea indiferent câți oameni scriau înjuraturi pe buletinele de vot) și să fii dezamăgit fără discernământ de toți politicienii. E cam așa, ca diferența dintre o depresie reală, care se lasă cu spitalizare, și îmbufnarea că nu se mai difuzează serialul tău preferat.

Pe scurt, e cam nașpa să te piși pe dreptul de vot, chiar și într-o țară amărâtă ca asta. Unii oameni, mai puțin înțelegători decât noi, or să te vadă cam ca pe un monstru care spune că se pișă pe dreptul la viață al nou-născuților și apoi se apără explicând, doct, că e ok, fiindcă viața e grea. Și că n-a zis că e vorba de nou născuți evrei sau unguri, sau din altă etnie.

5 thoughts on “Care e problema cand “te piși pe dreptul de vot”?

 1. baraka

  un drept si modul cum imi exercitez acel drept cred ca se afla intr-o legatura mai stransa decat cea care reiese din postul tau. exercitarea este si o forma de acceptare (de validare ar fi ceva mai dubios).
  acum, fie dreptul de vot o umbrela pentru mai multe drepturi, apoi unele dintre aceste drepturi sunt incalcate. daca votez, ce fel de drept de vot imi voi exercita?

  probabil ca ceva asemanator se intampla cu dreptul de munca, grevistii si spargatorii de greva, cand primii vor spune ca muncesc nerezonabil.
  dreptul la viata pateste acelasi lucru in caz de razboi, cand la fel, unii vor spune ca aia nu e viata.
  cred ca toti vor fi la fel de suparati unii pe altii, ca si-n primul caz.
  cam asta mi-a trecut prin cap.

 2. silvana

  Le-as mai sugera nesimtitilor astora sa dea o tura pe la Riad sau Phenian. Sa vada cum e cind se p…. altii pe dreptul tau de a vota inainte de avea impertinenta s-o faci tu.

 3. Kay

  Ca idee, eu sunt din-aia de cred… nu chiar ca Romania nu mai are nici o sansa, dar ca sansa de a fi mai bine in viitorul apropiat e de-a dreptul infima. De plecat din tara slava Domnului am si plecat, tocmai din cauza asta.

  Dar vreau sa zic ca poza cu fata cu tricoul (si afirmatia de pe el) a facut sa-mi fiarba sangele in vene. Nu vreau sa incep acum cu epitete la adresa ei, desi tentatia exista, dar nici nu pot intelege cum cineva (mai ales o femeie!!!!) poate gandi asa, si se poate mandri cu asa o gandire. Dreptul de a vota, de a-ti spune cuvantul, e un privilegiu! E un privilegiu pe care majoritatea oamenilor de-a lungul vremii nu l-au avut. Femeile cel putin l-au capatat de-a dreptul recent, in unele locuri acum mai putin de 100 de ani.

  Sigur ca a avea un drept nu inseamna si ca trebuie sa ti-l exerciti. As intelege deci daca fata respectiva ar fi impotriva votului la alegerile europarlamentare, sau la alegeri din Romania in general. Dar sa tratezi cu dispret dreptul de vot? Suna un pic patetic, dar fir-ar, au murit oameni pentru asta, iar altii (altele) si-au dedicat viata intreaga acestui ideal; cum se poate sa ne batem joc de sacrificiul lor cu asemenea cuvinte? Mi s-a parut (si mi se pare) strigatoare la cer atitudinea, mai ales ca isi puteau transmite mesajul si intr-un mod care sa nu fie vulgar — dar ei au tinut sa socheze, subminandu-si astfel si bruma de mesaj pe care poate o aveau.

  Si o intrebare pt baraka, in caz ca mai da pe aici: care sunt drepturile alea care iti sunt acum incalcate cand te cheama astia la vot? Intreb cu toata sinceritatea, nu zic ca n-or fi, dar eu nu le gasesc.

 4. baraka

  @Kay: imi spui sa numesc niste drepturi incalcate, pastrand in minte conditia minima de posibilitate a acelor drepturi, fie incalcate ori ba. fiindca se aseamana asa de mult cu o intrebare politieneasca “de ce-ati traversat pe rosu?” si cum nici nu era vorba despre mine, o sa baigui ceva doar despre dreptul la vot.

  ca musai sa fie niste optiuni distincte, respectate mai tarziu (ar sta sub reprezentare), iar organizarea votului si mentinerea prerogativelor celor alesi sa fie indeplinite (sub corectitudine), as fi in stare sa afirm si eu. nu ma pricep sa-ti spun cate din astea sunt chiar codificate in pachetele de legi, ori daca am dreptul sa folosesc cuvantul “drept” pentru ceva ce nu se afla acolo.

Comments are closed.