Leapșa cu cărțile de pe Facebook încinge câteva creiere stătute

Și nu, faptul că bagi nasul prin niște cărți nu e o garanție că n-ai un creier stătut.

Denigratorii și apărătorii lepșei par să uite că nu toți oamenii scriu pe Facebook ca pe un blog. Nu toți își fac postările accesibile în afara listei de prieteni.

Și atunci e vorba despre găști. Există găști de oameni care citesc și pomenesc uneori chestii pe care le-au citit. Ăstora nu li se pare ciudat să vorbească despre 10 cărți care i-au marcat.

În alte găști, dacă se apucă unul să înșire “cărți citite”, e clar că încearcă să se dea mare.


Există și găști amestecate. Dincolo de asta, însă, există destui oameni care nu se împrietenesc cu necunoscuți pe Facebook. Or, dacă oamenii din lista de prieteni te cunosc, știu ce fel de om ești. Dacă n-ai treabă cu cărțile, nu o să te faci că ai, fiindcă te faci de râs. Dacă n-ai treabă cu clasicii literaturii, n-o să îi pui pe lista aia, fiindcă te faci de râs. Iar dacă citești în mod obișnuit “chestii grele”, n-o să-ți fie jenă să le pomenești în fața prietenilor, chiar dacă unii nu citesc așa ceva, fiindcă sunt oameni care te cunosc și știu care e treaba cu tine. Dacă se simte prost vreunul, înseamnă că n-are ce căuta în lista ta de prieteni, nu că tu ești o persoană arogantă.

Long story short, creierele stătute gândesc prost. Există o eroare de gândire care se cheamă “generalizare pripită”. O fac mai ales jurnaliștii, fiindcă altfel nu ar avea destule știri. Nu e o știre că un puști a violat o babă. Dar dacă te gândești că prin acest viol a crescut numărul babelor violate de puști, iar apoi tragi concluzia tâmpită că probabil e vorba de un trend aici și după aia vorbești despre “acest fenomen alarmant”, poate reușești să păcălești publicul că te ocupi de ceva important pentru societate.

Fac generalizări pripite și oamenii care vor să arate că au opinii, deși n-au. Ce faci dacă trebuie să ai o părere despre ceva? Despre leapșa cu cărțile, de pildă. Păi,… or fi fost unii care s-au dat mari cu niște cărți. Generalizezi și hop, ai o părere – leapșa e de rahat, fiindcă aia care o fac mint și se laudă. Nu contează că n-ai dreptate. Se găsesc unii mai varză să te combată, dar chiar și ei cred că ai o opinie. Greșită, mă rog, dar e o opinie. Deci ai opinii, ceea ce înseamnă că ești tare.

De fapt e mult mai greu să îți formezi pe bune opinii. Trebuie să te gândești mai mult și să te informezi mai bine. Doar că asta e time consuming.

One thought on “Leapșa cu cărțile de pe Facebook încinge câteva creiere stătute

  1. baraka

    aaa, dar nu asa te dai mare.
    intr-un colt, postezi lista cartilor pe care nu le-ai citit.
    aceeasi de doi ani de zile.

Comments are closed.