Faza cu scaunul pentru copil

E greu să nu te gândești că au fost niște șpăgi la mijloc. Avea cineva de vândut niște scaune din astea, probabil.  Până anul ăsta n-a fost nici o problemă fără ele, acum te amendează dacă n-ai. De unde până unde?


Cine a stabilit că e mai safe copilul legat într-un scaun de plastic decât în brațele părinților? Și cum se face că e unsafe fără scaun din ăla în mașina personală, dar nu și în mijloacele de transport în comun sau în taxiuri?

Și dacă n-ai mașină? Copilului îi e rău, până vine salvarea o iei razna, ești sărac și n-ai bani de taxi, un vecin e dispus să te ducă la spital, dar n-ai scaun special. Mai bine îl duci pe bicicletă, pe ghidon, că așa nu îi pasă nimănui, nu?

Long story, short. Nu avem cum să credem că statului îi pasă de siguranța copiilor mai mult decât le pasă părinților. De fapt, nu îi pasă mai deloc. În cel mai bun caz, au luat cu copy-paste niște legi de prin alte părți, fără să se gândească la nimic. Se potrivesc și aici, intră într-un sistem coerent de legi?

În genere vorbind, am avut de nenumărate ori impresia că statul român, în loc să îi ajute pe părinți, le pune bețe în roate. Și asta tot pe banii lor.