Lentile de contact progresive – Ce sunt? Avantaje și Dezavantaje

Lentile de contact progresive - Ce sunt- Avantaje și Dezavantaje

Progresul în tehnologia medicală schimbă modul în care folosim lentilele de contact. Lentilele de contact progresive sunt un nou tip de lentile corective care au fost concepute pentru a îmbunătăți claritatea vederii, pentru a reduce nevoia de ochelari de vedere și pentru a oferi o calitate generală îmbunătățită a vieții. Folosind tehnologii inovatoare, aceste lentile pot corecta o varietate de deficiențe de vedere, cum ar fi miopie, hipermetropie, astigmatism și prezbiopia.

Ce sunt lentilele de contact progresive?

Lentilele de contact progresive sunt o modalitate revoluționară de corectare a vederii, care a fost concepută pentru a înlocui ochelarii tradiționali bifocali și trifocali. Acestea oferă o tranziție fără probleme între viziunea de aproape și cea de departe, permițând purtătorului să se concentreze cu ușurință asupra obiectelor de la orice distanță. Cu lentilele de contact progresive, nu este nevoie ca utilizatorul să-și încline capul sau să-și miște ochii, făcându-le o alegere ideală pentru oricine caută o modalitate convenabilă și confortabilă de a-și corecta vederea.

Aceste lentile speciale funcționează prin schimbarea puterii pe măsură ce vă mutați privirea de la un obiect la altul. Aceasta înseamnă că atunci când privești de aproape, obiectivul tău va fi mai puternic decât atunci când privești ceva mai departe. Această creștere treptată a puterii ajută utilizatorul să vadă clar, fără sărituri bruște precum cele experimentate cu bifocale sau trifocale.

Avantaje: Confort și calitate vizuală

Lentilele de contact progresive sunt o solutie excelenta pentru cei care au nevoie de vedere corectiva dar nu vor sa poarte ochelari. Aceste lentile oferă o vedere clară, confortabilă, care corectează miopie și hipermetropie. Cu lentilele de contact progresive, există două avantaje distincte: confort și calitate vizuală.

Când vine vorba de confort, lentilele de contact progresive oferă o senzație mult mai naturală decât ochelarii tradiționali datorită designului lor ușor. De asemenea, permit o vedere periferică mai bună, deoarece nu au rame sau jante ca ochelarii, ceea ce îi face ideali pentru stilul de viață activ. În plus, schimbarea treptată a puterii de-a lungul lentilei elimină orice linii vizibile asociate cu bifocale sau trifocale, care pot distrage atenția și pot fi inconfortabil de purtat în timp.

Celălalt avantaj al folosirii contactelor progresive este calitatea vizuală pe care o oferă în comparație cu ochelarii de vedere.

Dezavantaje

Lentilele de contact progresive sunt o alegere din ce în ce mai populară pentru corectarea vederii. Cu toate acestea, aceste lentile vin cu câteva dezavantaje care ar trebui luate în considerare înainte de a face pasul și de a face schimbarea.

Cel mai mare dezavantaj al lentilelor de contact progresive este faptul că acestea tind să fie mai scumpe decât alte tipuri de lentile de contact. În plus, există adesea o perioadă mai lungă de ajustare asociată cu purtarea lentilelor de contact progresive datorită designului lor multifocal. Acest lucru poate duce la vedere încețoșată sau dureri de cap până când ochii tăi se adaptează la noul design al lentilelor. În plus, poate dura până la două săptămâni sau mai mult înainte de a vă adapta la noua rețetă, așa că este important să țineți cont de acest lucru atunci când vă gândiți să treceți de la lentilele de contact obișnuite la cele progresive.

Deși pot exista unele neplăceri minore asociate cu lentilele de contact progresive, majoritatea oamenilor consideră că le merită odată ce au făcut tranziția și s-au obișnuit cu ele.

Tipuri de lentile progresive: Soft și GP

Lentilele de contact progresive sunt concepute pentru a corecta tulburările de vedere cauzate de prezbiopie, o afecțiune care afectează capacitatea unei persoane de a se concentra asupra obiectelor aflate la distanță și în apropiere. Lentilele de contact progresive vin în două tipuri: moi și GP (permeabile la gaz). Progresivele moi oferă o senzație mai confortabilă, deoarece sunt fabricate din material plastic ușor, în timp ce progresivele GP necesită mai mult timp de ajustare, dar oferă o durabilitate superioară.

Lentilele moi progresive folosesc o tranziție treptată de la corecția la distanță la corectarea aproape, ceea ce reduce senzația de disconfort asociată cu ochelarii multifocali. Aceste lentile au, de asemenea, un câmp vizual mai larg pentru vederea de aproape, comparativ cu lentilele bifocale sau trifocale tradiționale. Cu toate acestea, datorită naturii lor delicate, aceste contacte necesită înlocuire frecventă, deoarece se pot deteriora sau zgâria cu ușurință în timp.

Considerații de cost

Considerațiile de cost sunt un factor important de luat în considerare atunci când achiziționați lentile de contact progresive. Datorită complexității lentilelor de contact progresive, acestea tind să fie mai scumpe decât lentilele unice. În funcție de producător și de comerciant, prețurile pot varia între 100 USD și 400 USD per pereche de lentile. Este important ca consumatorii să își cerceteze opțiunile și să compare costurile înainte de a lua o decizie de cumpărare pentru a obține cea mai bună valoare pentru banii lor.

Atunci când compară producătorii, clienții ar trebui să se asigure că orice costuri suplimentare, cum ar fi taxele de montare sau taxele de expediere, sunt incluse în prețul final. În plus, mulți producători oferă prețuri reduse dacă sunt achiziționate mai multe perechi simultan sau dacă un client cumpără online, mai degrabă decât în magazin. Clienții ar trebui, de asemenea, să se consulte cu furnizorul lor de asigurări pentru a vedea dacă ar putea fi disponibile reduceri sau rambursări ca parte a planului lor de acoperire.

Îngrijire și întreținere

Lentilele de contact progresive sunt o opțiune populară pentru cei care au nevoie de corectarea vederii. Nu numai că oferă o vedere clară și confortabilă, dar oferă și o tranziție perfectă între vizualizarea la distanță de aproape și cea de departe. Deși aceste lentile necesită o atenție atentă când vine vorba de îngrijire și întreținere, respectarea instrucțiunilor vă poate asigura că lentilele dvs. de contact progresive rămân în formă cât mai mult timp posibil.

Este important să curățați și să vă dezinfectați lentilele de contact progresive în fiecare zi. Utilizați o soluție de curățare aprobată special concepută pentru lentile de contact, apoi clătiți-le bine cu soluție salină sterilă sau apă distilată înainte de a le depozita peste noapte în cutia sau suportul adecvat pentru lentile. De asemenea, trebuie să vă asigurați că înlocuiți carcasele lentilelor la fiecare trei luni sau ori de câte ori observați semne de uzură, cum ar fi crăpături sau decolorare. Amintiți-vă că igiena adecvată este esențială – spălați-vă întotdeauna mâinile înainte de a manipula lentilele!

Procesul de montare

Procesul de montare este etapa finală crucială a procesului de ajustare progresivă a lentilelor de contact. Este important să înțelegeți tehnicile de montare și să le parcurgeți cu precizie, deoarece afectează rezultatele generale ale ajustării progresive a lentilelor de contact. Lentilele montate incorect pot provoca vedere neclară sau chiar disconfort pentru purtător.

Procesul de montare începe cu selectarea unui cadru de probă adecvat, care îndeplinește anumite criterii, cum ar fi dimensiunea, forma și lungimea în comparație cu distanța pupilei pacientului. Odată ce a fost aleasă o ramă adecvată, două echipamente sunt utilizate în combinație: un dispozitiv optic de centrare și o riglă de vârf care ajută la măsurarea înălțimii de la nivelul ochiului pentru a asigura plasarea precisă a lentilelor pe fiecare ochi. Tehnicianul verifică, de asemenea, dacă există diferențe între ochiul stâng și cel drept înainte de a introduce fiecare lentilă în partea respectivă, pentru a le centra corect peste fiecare pupilă.

Intrebari si Raspunsuri

Ce trebuie sa stiu inainte de a alege lentile progresive?

Exista cateva aspecte importante pe care trebuie sa le luati in considerare inainte de a alege lentilele progresive:

 • Prescriptia medicala: Este important sa aveti o prescriptie medicala actualizata inainte de a alege lentilele progresive, deoarece acestea sunt personalizate in functie de problemele dvs. de vedere.
 • Stilul de viata: Este important sa luati in considerare stilul dvs. de viata inainte de a alege lentilele progresive. Daca conduceti sau petreceti mult timp in fata calculatorului, lentilele progresive pot fi o optiune potrivita pentru dvs.
 • Comoditate: Este important sa va asigurati ca lentilele progresive sunt confortabile pentru a le purta pe o perioada lunga de timp. Este posibil sa fie necesar sa incercati mai multe tipuri si marci de lentile progresive inainte de a gasi cea mai potrivita pentru dvs.

Ce este diferenta dintre lentilele progresive si cele monofocale?

Lentilele monofocale sunt lentile de contact sau ochelari care corecteaza o singura problema de vedere, cum ar fi miopia sau hipermetropia. Lentilele progresive, pe de alta parte, corecteaza mai multe probleme de vedere intr-un singur dispozitiv optic.


Avantaje lentile progresive: Lentilele progresive ofera o vedere clara si fara distorsiuni la distante multiple, in timp ce lentilele monofocale ofera o claritate a vederii doar la o singura distanta. De asemenea, lentileprogresive sunt o optiune convenabila pentru purtatorii de ochelari care au nevoie sa corecteze mai multe probleme de vedere, deoarece acestea ofera o libertate de miscare mult mai mare fata de ochelari sau lentile de contact monofocale.

Avantaje lentile monofocale: Lentilele monofocale sunt mai accesibile din punct de vedere al pretului si sunt, de obicei, mai usor de adaptat decat lentilele progresive. De asemenea, acestea sunt o optiune potrivita pentru persoanele care au o singura problema de vedere si nu doresc sa plateasca pentru caracteristicile suplimentare oferite de lentilele progresive.

Ce trebuie sa stiu inainte de a alege lentile progresive?

Exista cateva aspecte importante pe care trebuie sa le luati in considerare inainte de a alege lentilele progresive:

 • Prescriptia medicala: Este important sa aveti o prescriptie medicala actualizata inainte de a alege lentilele progresive, deoarece acestea sunt personalizate in functie de problemele dvs. de vedere.
 • Stilul de viata: Este important sa luati in considerare stilul dvs. de viata inainte de a alege lentilele progresive. Daca conduceti sau petreceti mult timp in fata calculatorului, lentilele progresive pot fi o optiune potrivita pentru dvs.
 • Comoditate: Este important sa va asigurati ca lentilele progresive sunt confortabile pentru a le purta pe o perioada lunga de timp. Este posibil sa fie necesar sa incercati mai multe tipuri si marci de lentile progresive inainte de a gasi cea mai potrivita pentru dvs.

Ce probleme de vedere pot fi corectate cu lentile progresive?

Lentilele progresive pot corecta o gama larga de probleme de vedere, inclusiv miopia, hipermetropia si presbiopia.

 • Miopia: Miopia, cunoscuta si sub numele de „vederea incetosata la distanta”, se refera la capacitatea insuficienta de a vedea clar obiectele aflate la distanta.
 • Hipermetropia: Hipermetropia, cunoscuta si sub numele de „vederea incetosata de aproape”, se refera la capacitatea insuficienta de a vedea clar obiectele aflate la distanta scurta.
 • Presbiopia: Presbiopia, cunoscuta si sub numele de „imbatranirea vederii”, apare atunci cand cristalinul ochiului pierde flexibilitatea necesara pentru a se concentra pe obiectele aflate la distanta scurta.

Pot sa port lentile progresive in timpul activitatilor sportive?

In general, lentilele progresive pot fi purtate in timpul activitatilor sportive, dar este important sa luati in considerare urmatoarele aspecte:

 • Protejare: Este important sa protejati lentilele progresive impotriva zgarierelor si a altor daune prin purtarea unor ochelari de protectie sau prin folosirea unei solutii speciale de protejare a lentilelor.
 • Confort: Este important sa alegeti lentilele progresive care sunt confortabile pentru a le purta in timpul activitatilor sportive si sa verificati daca acestea nu se misca sau se opresc din pozitia lor originala.
 • Tipul activitatii: Este important sa luati in considerare tipul de activitate sportiva pe care o practicati si sa alegeti lentilele progresive care se potrivesc cel mai bine nevoilor dvs. pentru a asigura o vedere clara si o performanta optima.

Concluzie: argumente pro și contra

Concluzia acestui articol despre lentilele de contact progresive este că acestea au atât argumente pro, cât și contra. Pe de o parte, lentilele oferă o tranziție fără probleme între viziunea de aproape și cea de departe și oferă purtătorilor un nivel ridicat de confort și comoditate. Cu toate acestea, unele dezavantaje ar trebui luate în considerare înainte de a investi în ele.

În primul rând, lentilele progresive sunt mai scumpe decât lentilele bifocale obișnuite sau cu o singură vedere. De asemenea, datorită complexității lor în procesul de proiectare și fabricație, este nevoie de mai mult timp pentru ca un optician să creeze aceste lentile. Mai mult, mulți utilizatori experimentează o perioadă de ajustare atunci când poartă lentile de contact progresive, deoarece schimbarea de la o zonă de focalizare la alta poate fi dezorientatoare pentru ceva timp până când ochii se adaptează.

Pe scurt, lentilele de contact progresive vin cu beneficii, dar și câteva limitări care ar trebui luate în considerare înainte de a investi în ele.


Citeste ultimele articole


Care sunt părțile esențiale ale unei rame de vedere sau ochelari de soare?
Ochelari de Soare Dama Ieftini
Ce calitati trebuie sa aibe lentilele pentru ochelarii de vedere?
Ce ochelari de soare se potrivesc la fata ovala?
Ce se intampla daca nu porti ochelari de vedere?
Lentile de contact torice progresive: Sfaturi Utile inainte de a cumpara
A fost de ajutor acest articol?
DaNu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *