Ochelari angajator: Ochelarii de vedere trebuie sa fie decontați de angajator

Ochelari angajator

O vedere buna este esentiala pentru performanta noastra la locul de munca, insa uneori acest lucru poate fi afectat de probleme oculare. De aceea, multi angajati se vad nevoiti sa poarte ochelari de vedere pentru a-si mentine capacitatea de a se concentra asupra sarcinilor profesionale. Dar, in cazul in care costul acestora este ridicat, poate fi dificil pentru angajat sa-si asume aceste cheltuieli.

Angajatorii trebuie să cumpere sau să ramburseze ochelari de vedere pentru angajații cu deficiențe de vedere care folosesc computerele pentru muncă, a decis Curtea Europeană de Justiție. Decizia a fost rezultatul unui proces intentat de un angajat al biroului de imigrări din Cluj, al cărui angajator a refuzat să-i plătească prețul ochelarilor cumpărați pentru a putea lucra la monitor.

CJUE a hotărât pe 22 decembrie 2022, în dosarul C-392/21, că angajatorii trebuie să furnizeze ochelari de vedere angajaților care lucrează cu monitoare sau ca angajatorii să ramburseze costurile aferente, mai degrabă decât să ajungă la lucrători plătind majorări salariale generale, se arată pe site-ul Asociației VeDem Just. aceasta se referă la decizia Curții Europene de Justiție.

Curtea a decis:

  • Prin „aparate de corecție” se înțelege nu doar ochelarii, ci și alte tipuri de aparate susceptibile să corecteze sau să prevină dificultățile vizuale;
  • Dificultățile vizuale care conduc la dreptul unui angajat de a beneficia de un aparat de corecție special nu trebuie să fi fost cauzate în mod necesar de lucrul la monitor;
  • Ochelarii nu trebuie să fie utilizați exclusiv la locul de muncă sau în exercitarea unor sarcini profesionale;
  • În legea națională se poate prevedea că lucrătorul poate alege fie să obțină direct de la angajatorul său un aparat de corecție special, fie să suporte el costul și să obțină apoi rambursarea de la angajator;
  • Un spor general la salariu, plătit în mod permanent pentru condiții grele de muncă, nu acoperă cheltuielile suportate de lucrătorul în cauză pentru o asemenea achiziție.

Sursa: https://vedemjust.ro/cjue-ochelari/

Este important sa stii ca, conform legii, angajatorul poate fi obligat sa decontzeze costul ochelarilor de vedere ai angajatilor, in anumite conditii. Iata care sunt acestea si cum se procedeaza.

Care sunt drepturile tale ca angajat in ceea ce priveste costul ochelarilor de vedere?

Legea privind decontarea ochelarilor de vedere

Conform Codului Muncii, angajatorul are obligatia sa asigure angajatilor conditii normale si igienice de munca, precum si echipamente si accesorii necesare desfasurarii activitatii profesionale in siguranta si fara a pune in pericol sanatatea acestora.

In cazul in care munca presupune utilizarea frecventa a calculatorului sau a unui alt dispozitiv electronic, angajatorul trebuie sa acorde sprijin angajatului prin decontarea cheltuielilor legate de achizitionarea ochelarilor de vedere necesari pentru prevenirea aparitiei probleme oculare.

Cum se poate dovedi necesitatea ochelarilor de vedere?

Pentru a fi eligibil pentru decontarea costului ochelarilor de vedere, angajatul trebuie sa dovedeasca faptul ca acestea sunt necesare pentru desfasurarea activitatii profesionale.

Acest lucru poate fi dovedit prin prezentarea unui certificat medical emis de un oftalmolog, care sa ateste ca angajatul are nevoie de ochelari pentru a-si desfasura activitatea la locul de munca in siguranta si fara a pune in pericol sanatatea ochilor.

Ce trebuie sa faci pentru a solicita decontarea costului ochelarilor de vedere de la angajator?

Discutii cu angajatorul

Inainte de a solicita decontarea costului ochelarilor de vedere, este recomandat sa discuti cu angajatorul tau pentru a afla daca acesta ofera aceasta posibilitate. In unele cazuri, angajatorul poate sa aiba un program de suport pentru angajatii care au nevoie de ochelari de vedere pentru desfasurarea activitatii profesionale.

Solicitarea scrisa

Daca angajatorul nu ofera acest sprijin, poti sa faci o solicitare scrisa, in care sa precizezi faptul ca ai nevoie de ochelari de vedere pentru desfasurarea activitatii profesionale si sa atasezi certificatul medical emis de oftalmolog.

Este important sa pastrezi o copie a acestei solicitari, precum si a oricaror alte documente legate de acest subiect, pentru a putea face dovada in cazul in care este necesar.

Intrebari frecvente despre decontarea costului ochelarilor de vedere de catre angajator

Ce se intampla daca angajatorul refuza sa deconteze costul ochelarilor de vedere?

Daca angajatorul refuza sa deconteze costul ochelarilor de vedere, poti sa sesizezi Inspectia Muncii, care poate sa verifice daca angajatorul respecta obligatiile prevazute de lege.

Ce se intampla daca ochelarii de vedere sunt necesari si in afara activitatii profesionale?

In acest caz, angajatorul poate sa deconteze doar o parte din costul ochelarilor de vedere, in functie de procentul de timp in care acestia sunt necesari pentru desfasurarea activitatii profesionale.

Ce se intampla daca angajatul isi schimba job-ul si isi pierde dreptul la decontarea costului ochelarilor de vedere?

In acest caz, angajatul poate sa pastreze ochelarii de vedere si sa-i foloseasca si in activitatile personale, insa angajatorul nu mai are obligatia sa deconteze costul acestora.

Concluzie

In concluzie, costul ochelarilor de vedere trebuie decontat de angajator, in anumite conditii prevazute de lege, pentru a asigura angajatilor conditii normale si igienice de munca, precum si echipamente si accesorii necesare desfasurarii activitatii profesionale in conditii optime. Este important sa discuti cu angajatorul tau si sa faci o solicitare scrisa daca ai nevoie de ochelari de vedere pentru desfasurarea activitatii profesionale. In cazul in care angajatorul refuza sa deconteze costul ochelarilor de vedere, poti sa sesizezi Inspectia Muncii pentru a verifica respectarea obligatiilor prevazute de lege.


Citeste ultimele articole


Ce fac ochelari de vedere? Un ghid complet pentru a înțelege importanța acestora.
Ce calitati trebuie sa aibe lentilele pentru ochelarii de vedere?
Lentile de contact miopie si astigmatism
Lentile de contact torice progresive: Sfaturi Utile inainte de a cumpara
Ochelari de protectie – Importanta acestora pentru sanatatea ta
Care sunt cele mai bune lentile pentru ochelari de vedere? Avantaje si Dezavantaje
A fost de ajutor acest articol?
DaNu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *